Verdensmester Synnøve Solemdal:

– Har ikke gått mitt beste løp 
Synnoeve-Solemdal-utenfor-Haakonshall2-_ikvande_4294967291x1X1600x10470x0X1600x1038.jpg
Gnistmidler fra Sparebanken Møre bidro til å gjøre veien fra lille Tingvoll til verdenstoppen lettere for skiskytteren Synnøve Solemdal.
Synnøve Solemdal (22) fra Tingvoll har denne sesongen tatt steget opp i verdenstoppen i skiskyting. Det krever omtrent 750 timer fysisk trening pluss 2-300 timer skytetrening. I året.
Tekst og foto: Ingrid Kvande
Publisert 20.02.12, oppdatert 28.10.13 - 09:36
  • Stipend rettet mot talenter i alderen 15-35 år, bosatt i Møre og Romsdal eller med røtter fra fylket.
  • Stipend rettet mot enkeltpersoner, og innen kategoriene kultur, idrett og åpen klasse.
  • Stipendene varierer i størrelse, med kr 100.000 som hovedstipend.
  • Ble opprettet i 2007, har delt ut 5 millioner kroner siden.
  • Synnøve Solemdal fikk 100.000 i 2010.
  • Søknadsfristen i år er 1. mars.
Torsdag 1. mars ble Synnøve Solemdal verdensmester på mixed stafett i skiskyting sammen med lagkameratene Tora Berger, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen. Mange års innsats ble belønnet med gull!

Vi traff Solemdal hjemme på Lillehammer før VM. Der bor hun, trener og studerer. Hun hadde ennå ikke rukket å pakke ut bagasjen etter en uke med verdenscuprenn i finske Kontiolahti. Toppidrett medfører mye farting, og Solemdal vet ikke hvor mange reisedøgn hun har i året, bare at hun er mer på reise enn hun er hjemme.
Liv Grete var forbilde– Min styrke som utøver er at jeg er veldig glad i å trene – å være motivert for mange treningstimer er en stor fordel. Det er heller ingen ulempe at jeg generelt er glad i sporten jeg driver, sier Solemdal som startet med skiskyting som 12-åring. 

– Jeg ble inspirert av TV-sendingene fra OL i Salt Lake City. Jeg så veldig opp til Liv Grete Skjelbreid Poirée – hun tok sølvmedalje på 15-kilometeren, og var den første norske kvinnen med individuell OL-medalje i skiskyting. Prestasjonene hennes motiverte meg til å begynne med skiskyting selv, sier Solemdal. I dag er også lagvenninne Tora Berger til stor inspirasjon for nordmøringen.
 
Synnøve Solemdal med ski og staver - foto: Ingrid Kvande
Liv Grete Skjelbreid Poirées prestasjoner under OL i Salt Lake City i 2002 inspirerte den 12-årige Synnøve Solemdal til å begynne med skiskyting. I år kunne hun juble over VM-gull!
Bra miljø på Tingvoll
Solemdal mener at det gode skiskyttermiljøet på Tingvoll – både sportslig og sosialt – har æren for at hun gjorde alvor av å begynne. – Jeg var ikke noen barnestjerne, jeg har nok heller lagt stein på stein. På Tingvoll var det et miljø der alle støttet alle, og det satte jeg stor pris på. Ulset-familien (Familien til Nils Erik Ulset, idrettsutøveren som bl.a. har gull og sølv i skiskyting fra Paralympics i 2010, red. anm.) var sentrale i dette miljøet, og jeg kan fremdeles kjenne på det når jeg er hjemme igjen.
Linda Grimstad tumbnail
Gnist
– Når vi skal vurdere Gnist-søknader, ser vi på resultatet søkerne har oppnådd og på potensialet de har. Det er også viktig at de som mottar Gnist-stipend er gode forbilder.
Les mer
Gnist ga trygghet
Solemdal debuterte i verdenscupen i 2008/2009, men det er denne sesongen at hun virkelig har markert seg. Veien fra god til veldig god er krevende på mange måter – også økonomisk. Derfor passet det godt at hun i 2010 mottok 100.000 kroner i Gnist Mørestipend. – Jeg fikk et veldig bra Gnist-stipend, og dette ga meg god økonomisk trygghet i en periode i karrieren der jeg ikke var det mest attraktive sponsorobjektet. For pengene har jeg kjøpt en kikkert som jeg bruker når jeg skyter, ellers har midlene gått til vanlig ”drift”, og de har kommet utrolig godt med!
  
Synnøve Solemdal i olympisk museum - foto: Ingrid Kvande
Synnøve Solemdal blant bilder av norske OL-medaljører gjennom tidene på Norges Olympiske Museum i Håkons Hall på Lillehammer.
Bra sesong, beste løp til gode
2012 vil nok bestandig være noe spesielt for Synnøve Solemdal, ettersom det var året hun fikk sitt første VM-gull, men oppturen startet allerede før jul. – Denne sesongen har jeg hatt veldig mange gode løp. Stafettetappene er nok de jeg har vært mest fornøyd med, det er der jeg har vært best. Men jeg håper at jeg ennå ikke har gått det løpet i karrieren som jeg er mest fornøyd med, smiler Solemdal.
VM i skiskyttergærne Tyskland
Det å delta og å gjøre det bra i VM er et mål for alle idrettsutøvere, og når et VM i skiskyting arrangeres i Tyskland, er rammen omkring arrangementet ekstra spesielt. Når løperne entrer VM-arenaene, møter de et superinteressert tysk publikum. – Jeg synes det er kjempeartig at det er liv. Tyskerne er veldig engasjert i skiskyting, eller Duathlon, som de sier. Da vi var i Oberhof fikk vi et varsel om den enorme interessen allerede da vi kjørte inn på skistadion. Der var det parkert 140 busser, og de var på plass før treninga startet!

Til VM i Ruhpolding var det forhåndssolgt 150.000 billetter, noe som tyder på at interessen ikke var mindre der.
Lite forutsigbart
Solemdal tror at det som gjør skiskyting så publikumsvennlig, er at resultatet kan forandre seg så fort. – Selv om man leder når man kommer inn til siste skyting, kan resultatet være snudd på hodet når løperne går ut i skisporet igjen. Dette er nok spennende og artig for publikum. For oss løpere er det artig når vi lykkes, men selvfølgelig tilsvarende frustrerende når man mister en god plassering. Uansett om man favoritt eller ei, må man være på hugget akkurat i de sekundene det gjelder.

Et annet aspekt ved skiskyting er at det er mange nasjoner som gjør det bra. Blant topp ti kan det være utøvere fra åtte forskjellige land.
OL om to år
Ettersom skiskyting er sammensatt idrett, mener Solemdal man kan trene på så mye for å gjøre det bedre. Det har hun tenkt å gjøre. – Ser jeg litt lenger fram, er OL i russiske Sotsji i 2014 et naturlig mål. Det er spesielt med OL ettersom det arrangeres bare hvert fjerde år.

Hun var fem år da vinter-OL ble arrangert på Lillehammer i 1994. Hun husker ingenting av dette, men er flittig bruker av treningsanleggene som kom som følge av lekene. Hun har heller aldri vært inne i Norges Olympiske Museum i Håkons Hall – før nå. Inne i museet henger portretter av norske OL- medaljevinnere gjennom tidende. Solemdal sjekker at portrettet av Tora Berger er på plass. Vi ser det er plass til flere.
Synnøve Solemdal
Født 15. mai 1989.
Skiskytter som representerer Tingvoll Idrettslag.
Debuterte i verdenscupen i 2008/2009-sesongen.
Fikk sitt store internasjonale gjennombrudd da hun ble nummer fire på sprinten i Östersund i desember 2011.
Fikk VM-gull i Mixed Stafett under VM i Ruhpolding mars 2012.
Keiser Wilhelmsgt. 29/33, 6003 Ålesund
Tlf. +47 70 11 30 00
TIBE:MOLDE
Å score et viktig mål er en ...
Han er mer populær enn Northug
Ny regjering -andre prioriteringer
Unngå betalingsanmerkning!Unngå ...
Liten utflating i boligprisene, ...
- Ingen boligboble her!
Prisene vil holde segPrisene vil ...
Mye penger å hente: Kurs for kroner
BankID på mobil BankID på mobil
Ta Økonomilappen - unngå ...
Karoline fra Volda er Norges ...
Kan du nok om din reiseforsikring?
Svømmetalent med vannskrekk
Tid for reiseforsikring Mest ...
Motormannen
Feriepengene dine: Slik varer de ...
Slik passer du på feriepengene dine
Få det romslig som pensjonist: Fem ...
Fortunas reddende engel
Er du også nysgjerrig?
Snart får de millioner
Møt Aafk-trener Jan Jönsson: - Jeg ...
Nå får du banken på brett!
Pengefolkene bak fotballen
For helsen og elskere
Knekkefrø som levebrød
Tetter kunnskapshull: Lærer av ...
På jakt etter nye gullkorn
3 prosent økning og mer til Møre ...
Slik får du mest for boligen!
Hun designet årets refleks
Får du mye burger i ferien?
Vil blåse som Brazz Bros
Flere tusen fattige barn i fylket: ...
Italia er best!
Sparebanken Møre på ...
– Slik lager du børsfolkets bacalao
Lokale selskap, din sparebøsse
Sparer du smart?
Dyrt å være struts
Fire av ti angrer
Ålesunderen Mikhael Paskalev: ...
Kommer langt med kort
Debuterte med 0-20
Du kan være din egen banksjef
– Jeg hadde et enormt talent
Sikrer valutaen – faller ikke i fisk!
Aldri uten hjertestarter